Η εκδίκηση των αριθμών

Το δελτίο ειδήσεων πλησίαζε στο τέλος του. Είχε απομείνει μόνο η πρόβλεψη του καιρού της επόμενης μέρας. Αφού πήρε μια βαθιά ανάσα, καλησπέρισε τους τηλεθεατές. Κατόπιν, αφού έμεινε για ένα λεπτό σιωπηλός, ξεκίνησε να μιλάει. Μίλησε για βροχές και καταιγίδες, για θυελλώδεις ανέμους κι απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, για ορμητικά κύματα που θα σάρωναν και τα πιο ασφαλή λιμάνια, για φουσκωμένα ποτάμια κι ορμητικούς χειμμάρους. Στο τέλος καληνύχτισε τους τηλεθεατές και τους ευχήθηκε καλή δύναμη. Έφυγε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν προς άγνωστη κατεύθυνση. Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής.

Οι περισσότεροι τηλεθεατές άκουσαν την πρόβλεψή του απαθείς. Είχαν συνηθίσει μόνο να ακούν χωρίς να σκεφτονται. Πολλοί άνθρωποι αφήνουν συνήθως άλλους να ορίσουν τη ζωή τους. Εκείνοι περιορίζονται στο να παρακολουθούν νωχελικά από μακριά αυτά που αποφασίζονται για αυτούς. Έχουν πειστεί πως οι όποιες αποφάσεις παίρνονται για αυτούς, ερήμην τους, είναι σωστές. Πως οι ίδιοι δεν μπορούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Στις τάξεις αυτών των ανθρώπων επικρατεί μια απέραντη σιωπή. Οι λίγοι, αυτοί που αρνούνται να σιωπήσουν, αντιμετωπίζονται απ’ αυτούς που σιωπούν με εχθρότητα και καχυποψία. Είτε γιατί είναι διαφορετικοί είτε γιατί ξεσκεπάζουν τη δική τους απραξία. Ίσως πάλι γιατί τους αναγκάζουν να σκεφτούν πως τα πράγματα μπορεί και να μην είναι όπως νομίζουν ή γιατί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους εχθρούς απ’ τους φίλους. Αυτοί που αποφασίζουν για τις ζωές όλων μας πολεμούν όσους σπάνε τη σιωπή και ρίχνουν μερικά ψίχουλα σ’ αυτούς που σιωπούν, όσα ακριβώς χρειάζονται για να συνεχίσουν να σιωπούν. Αναφέρονται συχνά σ’ αυτούς με πομπώδεις φράσεις όπως: “Η πλειοψηφία των πολιτών μας εμπιστεύεται” ή “Ο λαός μας έχει αναθέσει ένα έργο”. Στην πραγματικότητα όμως τους λογαριάζουν σαν απλούς αριθμούς και στατιστικά στοιχεία που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να αποφασίζουν, χωρίς να ρωτούν αυτούς που αφορούν οι αποφάσεις τους.

Κάποτε όμως ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που εξασφάλιζαν στην εξουσία τη σιωπή των υπηκόων τελειώνουν. Μένουν μόνο τα ψέματα και η βία. Τότε πολλοί άνθρωποι απ’ αυτούς που αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία χάνουν τις δουλειές τους, πετιούνται στον δρόμο, υποσιτίζονται, κρυώνουν, οδηγούνται στον θάνατο. Για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις εξακολουθούν να είναι απλώς αριθμοί. Κάποτε όμως αυτοί οι σιωπηλοί αριθμοί σπάνε τη σιωπή. Αποκτούν φωνή και την ενώνουν με τη φωνή αυτών που ποτέ δεν σιώπησαν. Τότε όλα είναι δυνατά και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Οι ρόλοι αλλάζουν. Αυτοί που σιωπούσαν αποφασίζουν για τη ζωή τους κι αυτοί που αποφάσιζαν αναγκάζονται να σιωπήσουν.

Είχαν περάσει λίγες μέρες από εκείνο το παράξενο δελτίο καιρού. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε απ’ τον τηλεοπτικό σταθμό για αυτό μιλούσε για κάποια φάρσα και ζητούσε συγγνώμη απ’ τους τηλεθεατές. Έκτοτε δεν έγινε καμιά άλλη αναφορά στο συμβάν, σαν να μην έγινε ποτέ. Ήταν φθινόπωρο. Η θερμοκρασία έπεφτε σταδιακά. Το κλίμα ήταν ήπιο. Πότε πότε μερικά γκρίζα σύννεφα και κανένα ψιλόβροχο έκαναν την εμφάνισή τους. Εκείνη η πρόβλεψη έμοιαζε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Υπήρχε όμως κάτι στην ατμόσφαιρα που προμήνυε ότι εκείνο το φθινόπωρο θα ήταν διαφορετικό. Οι πιο υποψιασμένοι το ένιωθαν. Άλλοι απ’ αυτούς περίμεναν αυτό που ερχόταν σαν κατάρα, άλλοι σαν ευλογία. Είχε να κάνει με το αν είχαν να χάσουν κάτι ή όχι. Άλλοι έσφιγγαν τα δόντια και περίμεναν, άλλοι έκοβαν βόλτες ανήσυχοι στα γραφεία τους, άλλοι έπαιρναν τα μέτρα τους. Κάποιοι άλλοι γελούσαν ειρωνικά κι έλεγαν ότι έχει περάσει η εποχή των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το γέλιο τους διέκοψε ο ήχος απ’ τις εκρήξεις και οι φωνές του πλήθους που έρχονταν απ’ τον δρόμο. Ήταν η εκδίκηση των αριθμών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s