Πικρός καφές

Ένα “επιχείρημα” που αναμασούν τα τελευταία χρόνια οι κάθε λογής απολογητές της κοινωνικής εξαθλίωσης προκειμένου να εξωραΐσουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, είναι ότι οι καφετέριες είναι γεμάτες. Αυτό κατά τη γνώμη τους σημαίνει δυο πράγματα: Ότι πρώτον δεν υπάρχουν φτωχοί αφού όλοι έχουν χρήματα να ξοδέψουν στις καφετέριες και δεύτερον ότι οι άνεργοι ευθύνονται οι ίδιοι για την ανεργία τους, αφού αντί να ψάξουν για δουλειά κάθονται όλη μέρα στις καφετέριες. Αν και είναι πραγματικά αστείο για να θεωρηθεί επιχείρημα έστω και με πολύ μεγάλη επιείκεια, επειδή ακούγεται πολύ συχνά παρουσιαζόμενο μάλιστα σαν η εξ αποκαλύψεως αλήθεια, θα επιχειρήσω να το αποδομήσω χρησιμοποιώντας κάποιες απλές λογικές σκέψεις που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. Ξεκινώ απ’ το γεγονός ότι δεν είναι γεμάτες οι καφετέριες, ειδικά τις καθημερινές, γιατί αν ήταν όντως γεμάτες δεν θα έκλειναν η μία μετά την άλλη μαζί με χιλιάδες άλλες μικρές επιχειρήσεις. Το να είναι κάποιες καφετέριες που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους, κεντρικά σημεία και τουριστικές περιοχές γεμάτες είναι κάτι απόλυτα λογικό, είναι όμως η βιτρίνα που κρύβει την πραγματική εικόνα.

Συνεχίζω με την πολύ απλή σκέψη ότι περνώντας έξω από μια καφετέρια και βλέποντας κάποιους ανθρώπους να πίνουν καφέ, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα για αυτούς για να βγάλουμε συμπέρασμα. Όπως αν αυτοί οι άνθρωποι είναι τουρίστες, αν έχουν να βγουν πολύ καιρό, αν είναι φίλοι που έχουν να ειδωθούν χρόνια, αν γιορτάζουν κάτι, αν έχουν κάποια επαγγελματική συνάντηση. Επίσης, τα λίγα δευτερόλεπτα που θα περάσουμε έξω απ’ την καφετέρια δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιοι απ’ τους θαμώνες κάθονται τρεις ώρες με έναν καφέ, κάτι καθόλου ασυνήθιστο στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Αν κάποιους ζούσε σε ένα χωριό πεντακοσίων κατοίκων και έβλεπε κάθε μέρα και όλη μέρα τους περισσότερους κατοίκους να κάθονται στα καφενεία, τότε θα είχε ένα αξιόπιστο δείγμα απ’ το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να βγάλει συμπέρασμα για όλη τη χώρα. Περνάω στην επόμενη λογική σκέψη, ότι δηλαδή και γεμάτες να ήταν οι καφετέριες αυτό το γεγονός από μόνο του δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Πόσες καφετέριες έχει πια η Ελλάδα που χωράνε όλο τον πληθυσμό της; Αν πάμε σε μια εκκλησία την Κυριακή θα την δούμε γεμάτη, αν πάμε σε ένα γήπεδο θα το δούμε επίσης γεμάτο, αν πάμε σε ένα θέατρο Σάββατο βράδυ θα το δούμε (τι έκπληξη) γεμάτο. Το γεμάτο κάθε φορά μπορεί να σημαίνει από εκατό μέχρι κάποιες χιλιάδες ανθρώπους, σε μια χώρα με πληθυσμό έντεκα εκατομμύρια κατοίκους. Είναι σαν κάποιος να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο κάποιας πόλης και βλέποντας όλα τα κρεβάτια γεμάτα να συμπεραίνει ότι όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι άρρωστοι. Αν ήταν όλες οι καφετέριες γεμάτες και ταυτόχρονα τα υποκαταστήματα του Ο.Α.Ε.Δ., τα συσσίτια και τα κέντρα υποστήριξης αστέγων άδεια, τότε θα είχε μια λογική βάση αυτή η νεοφιλελεύθερη καραμέλα με τις γεμάτες καφετέριες. Αλλά φαντάζομαι ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. είναι πολύ μπανάλ μέρος για τους δημοσιολόγους μνημονιακής κοπής.

Και φτάνω στην τελευταία λογική σκέψη, στο απλό γεγονός δηλαδή ότι και άνεργος ή χαμηλόμισθος να είναι κάποιος μπορεί να διαθέσει τρία ευρώ την εβδομάδα ή τον μήνα για να πιει έναν καφέ με τους φίλους του. Αλλά στην ουσία αυτό είναι που τους ενοχλεί. Πίσω απ’ τις ανοησίες για τον κόσμο που κάθεται όλη μέρα στις καφετέριες κρύβουν το μίσος τους για τους ανέργους και τους φτωχούς. Γιατί στην πραγματικότητα θέλουν να βλέπουν τους ανέργους να ζητιανεύουν για να νιώσουν οι ίδιοι ικανοποίηση, αφού δεν έχουν ζωή. Είναι τα ίδια άτομα που αν δουν μετανάστες και πρόσφυγες καλοντυμένους και χαμογελαστούς δυσανασχετούν, γιατί θέλουν να τους βλέπουν ρακένδυτους και πεινασμένους. Είναι αυτοί που ενώ υποστηρίζουν μια πολιτική που έχει λεηλατήσει τις ζωές μας (είτε για να βγάζουν το παντεσπάνι τους, είτε από αφέλεια), απαιτούν να νιώσουμε ενοχές γιατί μπορούμε ακόμα να πιούμε έναν καφέ σαν άνθρωποι, αντί να ψάχνουμε στα σκουπίδια για τρόφιμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s