Εκεί που σταματάει η λογική

Ας υποθέσουμε ότι ξυπνάτε μια μέρα και βρίσκεστε σε έναν παράξενο κόσμο που η κοινή λογική δεν έχει καμία θέση. Σε αυτό τον κόσμο συμβαίνουν παράλογα και εξωφρενικά πράγματα τα οποία σχεδόν όλοι αποδέχονται ως απόλυτα φυσιολογικά. Η μέρα σας ξεκινάει λοιπόν και βγαίνετε απ’ το σπίτι σας. Στον δρόμο σας σταματάει ένας άγνωστος για να σας ζητήσει πληροφορίες για κάποιο θέμα, μιλώντας σας με ένα επιτακτικό ύφος σαν να απευθύνεται σε υπηρέτη του. Εσείς παραβλέπετε το θράσος και την αγένειά του και δείχνοντας καλή διάθεση προσπαθείτε να τον βοήθησετε. Tότε αυτός χωρίς να πει έστω ένα ευχαριστώ συνεχίζει να σας βομβαρδίζει με ερωτήσεις, επιπλήττοντάς σας γιατί δεν του δώσατε ακριβώς τις πληροφορίες που ζήτησε και πουλώντας σας ειρωνεία. Αυτό διαρκεί μέχρι να αποφασίσετε να συνεχίσετε τον δρόμο σας και ο άγνωστος να σταματήσει κάποιον άλλο περαστικό. Σταματάτε σε ένα περίπτερο και ρίχνετε μια ματιά στις εφημερίδες. Οι τίτλοι των περισσότερων απ’ αυτές είναι ανορθόγραφοι, χωρίς σημεία στίξης, γεμάτοι συντακτικά, εκφραστικά και γραμματικά λάθη. Αγοράζετε μια εφημερίδα και ξεφυλλίζοντάς την διαπιστώνετε με έκπληξη ότι στη στήλη με τις επιστολές των αναγνωστών υπάρχουν επιστολές που απαντούν σε άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν δέκα ή περισσότερα χρόνια. Πολλές απ’ αυτές είναι υβριστικές και ανυπόγραφες. Στις άλλες σελίδες βλέπετε άρθρα τα περισσότερα απ’ τα οποία είναι αναδημοσιευμένα από άλλες εφημερίδες.

Στη συνέχεια χαιρετάτε κάποιους γνωστούς σας που συναντάτε. Εκείνοι συνεχίζουν να προχωρούν χωρίς να σας απαντήσουν. Προσπαθώντας να εξηγήσετε αυτή την ανοίκεια συμπεριφορά τους, θυμάστε ότι κάποτε σας είχαν πει πως όταν τους χαιρετούν στον δρόμο δεν απαντάνε ποτέ γιατί δεν έχουν χρόνο. Κάθεστε σε ένα καφενείο να πιείτε έναν καφέ. Δυο θαμώνες εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους αρχίζουν να καυγαδίζουν για κάποια ασήμαντη αφορμή. Σιγά σιγά τα πνεύματα οξύνονται και ανταλλάσσουν απίστευτες ύβρεις. Όταν πια έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αθλιότητας βρίζοντας μάνες και νεκρούς αναρωτιέστε τι είδους ελεεινό χαμαιτυπείο είναι αυτό το καφενείο που κάνατε το λάθος να καθίσετε. Οι υπόλοιποι θαμώνες συνεχίζουν ατάραχοι να πίνουν τον καφέ τους βρίσκοντας αυτό που συμβαίνει απόλυτα φυσιολογικό. Όταν ζητάτε απ’ τον καφετζή να τους πετάξει έξω ή έστω να τους κάνει να σωπάσουν, σας απαντάει ότι στο καφενείο του υπάρχει ελευθερία λόγου που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Κάποια στιγμή τα πνεύματα ηρεμούν. Βρίσκετε και μερικούς γνωστούς σας και πιάνετε τη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σκέφτεστε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάτε όπως σχεδόν όλοι οι γνωστοί και οι φίλοι σας χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, ενώ κρατάνε καλά κρυμμένο το πραγματικό τους όνομα σαν να πρόκειται για επτασφράγιστο μυστικό που αν το αποκαλύψουν θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Κάποιοι δε απ’ αυτούς μιλούν επίτηδες δυσνόητα τραυλίζοντας και ψευδίζοντας, ενώ μπορούν να μιλήσουν κανονικά, με το πρόσχημα ότι έτσι τους βολεύει.

Αφού πιείτε τον καφέ σας φεύγετε απ’ το καφενείο και μπαίνετε στο απέναντι βιβλιοπωλείο. Καθώς περιηγείστε ανάμεσα στους πάγκους βλέπετε κάποια βιβλία που σας φαίνονται ενδιαφέροντα. Όταν προσπαθήσετε να τα ξεφυλλίσετε διαπιστώνετε ότι τα εξώφυλλά τους είναι φορτωμένα με ένα σωρό μπιχλιμπίδια που τα κάνουν πολύ βαριά. Μετά από λίγη ώρα αποφασίζετε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανοίξετε αυτά τα βιβλία και ότι δεν αξίζει ο κόπος. Αφού έχετε εκνευριστεί αρκετά φεύγετε. Ο επόμενος σταθμός σας είναι ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί μπαίνουν διάφοροι άνθρωποι και ρωτούν τα πιο απίθανα πράγματα. Τις ερωτήσεις για θέματα υγείας διαδέχονται οι ερωτήσεις νομικής φύσης, ενώ δεν λείπουν οι εξομολογήσεις και η έκκληση για βοήθεια σε προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα.

Έχει φτάσει η ώρα πια να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Στον δρόμο κάποιοι σας βρίζουν εντελώς αναίτια και πάντα από απόσταση ασφαλείας. Είτε γιατί θέλουν να ξεσπάσουν και είστε ο εύκολος στόχος, είτε γιατί παρεξήγησαν κάτι που είπατε. Όταν φτάνετε στο σπίτι σας βλέπετε κάποια γράμματα πεταμένα έξω απ’ το γραμματοκιβώτιο και αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Ανοίγοντας το γραμματοκιώτιο διαπιστώνετε ότι κάποιος σας έχει στείλει ένα γράμμα σε έναν τεράστιο φάκελο με αποτέλεσμα να πιάσει όλο τον χώρο και τα υπόλοιπα γράμματα να μην χωρούν. Μπαίνετε στο σπίτι, κάθεστε στον καναπέ και αναλογίζεστε όσα παράλογα ζήσατε κατά τη διάρκεια της μέρας. Προσπαθείτε να τα εξηγήσετε αλλά είναι μάταιο. Μετά από λίγο σκέφτεστε όσα θετικά σας έχει δώσει αυτός ο κόσμος: τη βοήθεια που πήρατε από ανθρώπους που δεν σας γνώριζαν καν, τα ενδιαφέροντα πράγματα που μάθατε, τους ενδιαφέροντες ανθρώπους που γνωρίσατε. Αυτός ο τόσο παράξενος κόσμος υπάρχει. Αν θέλετε να τον γνωρίσετε δεν έχετε παρά να ανοίξετε τον υπολογιστή σας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s