Μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν

Ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω. Στην περίοδο απ’ τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι την αρχή της οικονομικής κρίσης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2008. Ας θυμηθούμε την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατούσε. Οι νέοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονταν ανασφάλιστοι, όσοι δηλαδή είχαν δουλειά, γιατί η ανεργία των νέων βρισκόταν στα ύψη. Πολλοί απ’ τους εργαζόμενους νέους απασχολούνταν σε κάποια θέση που δεν είχε καμία σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο, νιώθοντας έτσι ότι ο κόπος που έκαναν για σπουδάσουν και τα χρήματα που ξόδεψαν οι γονείς τους πήγαν χαμένα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν χρεωμένοι στις τράπεζες, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να κατασχεθεί το σπίτι τους. Τα δάνεια που είχαν πάρει απ’ τις τράπεζες κάλυπταν ως επί το πλείστον βασικές ανάγκες όπως η στέγαση και η εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι συνταξιούχοι, στην πλειοψηφία τους, φυτοζωούσαν με συντάξεις πείνας που δεν έφταναν ούτε για τα φάρμακά τους. Πολύ συχνά ξυλοκοπούνταν απ’ τα Μ.Α.Τ. και πνίγονταν στα χημικά όταν διεκδικούσαν αξιοπρεπείς συντάξεις. Η εικόνα ανθρώπων που έψαχναν κάτι φαγώσιμο στα σκουπίδια των λαϊκών αγορών, ήταν δυστυχώς από τότε γνώριμη. Και αυτή την εικόνα δεν τη βλέπαμε σε αριστερά μέσα, αλλά στα ρεπορτάζ των καθεστωτικών καναλιών.

Πολλοί φοιτητές ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται, γιατί η περίφημη δωρεάν παιδεία ήταν ένα δυσβάσταχτο βάρος για τις οικογένειές τους. Οι δουλειές που προσφέρονταν στους φοιτητές ήταν κακοπληρωμένες και χωρίς ασφάλιση. Πολλοί ήταν και οι εργαζόμενοι, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι. Ας θυμηθούμε ακόμα τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στα φροντιστήρια με εξευτελιστικά μεροκάματα, τους διορισμένους εκπαιδευτικούς με τους πενιχρούς μισθούς, η μεγάλη απεργία των καθηγητών το 1997 έγινε για αυτόν ακριβώς το λόγο, τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων με τους επίσης πενιχρούς μισθούς, τις μικρές επιχειρήσεις που έκλειναν η μία μετά την άλλη. Ας θυμηθούμε και τους εργάτες, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, που δούλευαν σαν σκλάβοι στα ολυμπιακά κάτεργα και πολλοί απ’ αυτούς πλήρωσαν με τη ζωή τους το “εθνικό ιδεώδες” της ολυμπιάδας του 2004.

Για να μη μακρυγορώ, η γενική εικόνα που επικρατούσε στην Ελλάδα ήταν η εξής: Περισσότερες ώρες δουλειάς σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., χαμηλοί μισθοί, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος. Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση ακούμε όλο και πιο συχνά την άποψη ότι στην Ελλάδα πριν την κρίση υπήρχε ευημερία. Μια άποψη που προσωπικά τη θεωρώ πολύ επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δίνει μια ολότελα ψεύτικη εικόνα, γιατί η απλώς αξιοπρεπής διαβίωση βαφτίζεται πολυτελής ζωή, γιατί συνηγορεί με τον προπαγανδιστικό μύθο ότι στην Ελλάδα δεν δουλεύει κανείς και οι Έλληνες είναι κάθε βράδυ στα μπουζούκια και οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, γιατί είναι στην ουσία μια παραλλαγή του “Μαζί τα φάγαμε”.

Όλοι εμείς που δεν σουλατσάραμε σε πολιτικά γραφεία, ούτε είχαμε σχέσεις με μίζες, αρπαχτές και απάτες δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμόμαστε ότι πριν την κρίση σαφώς και ήταν καλύτερη η κατάσταση, ήταν όμως και πάλι πολύ άσχημη. Ότι το να έχει ένας άνθρωπος τα στοιχειώδη για να ζήσει, κι αυτά κουτσά στραβά, δεν συνιστά ευημερία. Ότι τα ιλιγγιώδη ποσά που ξοδεύονταν σε κέντρα διασκέδασης, οι πολυτελείς διακοπές, τα ακριβά αυτοκίνητα και όλα τα φετίχ του νεοπλουτισμού δεν μας αφορούν. Αυτά αφορούν μια εγκληματική, παρασιτική μειοψηφία που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Και το να ταυτίζει κανείς έναν ολόκληρο λαό με αυτή τη μειοψηφία είναι γκεμπελισμός.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s